Kayuhan ke Songkhla, Thailand (14 – 16 September 2013)

Kayuhan kali ini ke negara jiran yang terletak disebelah utara. Atas permintaan Izura, kami membuat keputusan untuk menjelajah Songkhla. Pada mulanya saya rasakan kayuhan tersebut pasti kurang menyeronokkan memandangkan saya dan Wak telah berkali-kali pergi ke Songkhla menaiki motorsikal. Oleh itu saya telah membuat sedikit kajian tentang apa lagi tarikan-tarikan yang ada di Songhkla selain dari Mermaid Statue dan Samila Beach. Selalunya, apa yang saya buat ialah meneliti peta google dengan mengaktifkan mode “photo”. selalunya kita akan nampak gambar-gambar yang menarik tidak pernah kita lihat. Dari situ bolehlah kita google lagi secara spesifik tempat-tempat tersebut.

Setelah berhari-hari membelek, saya dapati ada 2 tempat menarik untuk saya explore iaitu, “Kao Seng Boulder” dan juga perkampungan nelayan Muslim yang terletak dia Kao Seng Beach. Kedua-duanya tidak pernah saya dengar dan lihat sebelumnya.

Image

Setelah mengambil kira jarak perjalanan, perancangan adalah seperti berikut:-

Day 1 (13/9) – KL ~ Bukit Kayu Hitam menaiki kenderaan dan tidur dikampung jiran saya (Azie) di Changloon

Day 2 (14/9) – BKH ~ Songkhla

Day 3 (15/9) – Songkhla ~ Hatyai

Day 4 (16/9) – Hatyai – BKH

Kali ini kami pergi berlima dengan menaiki 2 buah kereta. Saya, Wak dan Huda menaiki satu kereta manakala Izura dan adiknya Rahim menaiki satu lagi kereta. 3 buah basikal diletakkan didalam kereta dimana 2 buah lagi dibawa menggunakan rack kereta. Day 1 dihabiskan didalam kereta. Perjalanan mengambil masa selama 5 jam. Keesokan harinya kami bangun seawal jam 4.30 pagi untuk mengelak kesesakan di sempadan.

Day 2 (14/9) – BKH ~ Songkhla

Mengikut google map, perjalanan kami pada hari itu adalah sejuah 84km. Kami tiba di Bukit Kayu Hitam Immigration Checkpoint tepat jam 6.00am. Melalui immigration dengan agak selesa kerana kenderaan masih belum banyak. Kami meletakkan kereta kami di The Zon, kompleks bebas cukai dengan kadar bayaran RM10/sehari. Kami terus berkayuh masuk ke Thailand tanpa sebarang masalah. Sebaik sahaja memasuki Thailand, tempat pertama yang kami tuju ialah gerai untuk bersarapan pagi. Thailand memang mempunyai pilihan makanan yang pelbagai dan amat menarik. Rambang mata kita dibuatnya.

Image

Pagi-pagi lagi dah ada BBQ. Comel adik ni bantu mak dia

IMG_1954

Pelbagai pilihan nasi ayam

IMG_1952

Pelbagai jenis kuih muih dibungkus didalam daun pisang

IMG_1963

Ayam goreng untuk Huda

IMG_1959

Teh ais yang memang teringat-ingat punya! Rahim dan Izura

IMG_1960

Pilihan saya, daging bakar Danok!

IMG_1961

Pilihan Wak, bubur nasi telur goyang!

Suasana pagi disekitar Sadao

IMG_1944

Ready to go!

IMG_1942

Diseluruh Thailand dan Laos, ini pemandangan biasa dimana “monk” menerima “offering” dari orang ramai, peniaga terutamanya.

IMG_1943

click!

IMG_1950

Pose sebelum bersarapan.

IMG_1949

Huda yang happy!

IMG_1970

masih berkabus

IMG_1975

Thai Sport Day. Sadao menjadi tuan rumah peringkat Negeri

IMG_1976

Peserta perbarisan terdiri dari pelajar-pelajar sekolah

IMG_1977

Pengakap

IMG_1980

Comel-comel belaka!

IMG_1987

IMG_1992

IMG_1997

IMG_1995

Jauh lagi ni!

IMG_1996

IMG_1999

IMG_2002

Kempen pemakaian helmet motorsikal 100%. Saya rasa sudah 2 tahun berjalan tapi masih belum dikuat kuasakan. Kami cyclist pun patuh!

Kami singgah disebuah pasar di Khlong Ngae (terleta kira-kira 30km dari sempadan) yang menjual pelbagai barangan terpakai dari baju sehinggalah ke barang permainan kanak-kanak. Pasar ini juga menjual pelbagai jenis makanan tempatan. Kami menghabiskan masa hampir 2 jam disini.

IMG_2017

Simpang utama ke pasar Khlong Ngae, disebelah kanan

IMG_2018

Saya jatuh disini semasa keluar dari pasar kerana salah perkiraan arus trafik. Di Thailand adalah penting anda berada di sebelah jalan yang betul apabila keluar dari simpang.

IMG_2031

Cantik-cantik beg terpakai ini.

IMG_2022

IMG_2024

Izura dan Huda cuci mata

IMG_2025

Wak terserempak dengan kawan-kawan dari Klang. Mereka ni pemborong pakaian terpakai yang menjual pakaian terpakai eksklusif dan “collector item”

IMG_2026

Thai Die t-shirt cuma 79 Baht

IMG_2027

Wak mesti beli tembakau dari pakcik ini bila singgah ke Pasar Khnlong Ngae

IMG_2028

IMG_2030

haishh menjeling!

IMG_2041

Kacang poi, payah nak dapat di Malaysia

IMG_2038

IMG_2039

IMG_2040

IMG_2057

IMG_2043

IMG_2044

Hasil laut yang segar-segar dan besar-besar!

IMG_2045

IMG_2048

Sushi pun ada!

IMG_2049

IMG_2050

Merahnya cili!

IMG_2051

Setiap ikat tu mengandungi bahan yang cukup untuk buat tomyam

IMG_2052

ketam jeruk sebesar 2 jari

IMG_2053

IMG_2054

IMG_2055

IMG_2061

Jersi basikal terpakai dari USA

Setelah itu kami meneruskan kayuhan menuju ke Songkhla. Kami akan melalu pinggiran Hatyai. Dengan cuaca yang semakin panas, kayuhan kami bertambah perlahan. Akhirnya kami tiba di Songkhla sekitar jam 4 petang (waktu Malaysia). Sesampainya kami di Songkhla kami terus bertanyakan kepada orang tempatan arah yang tepat untuk ke Kao Seng. Setibanya disana, kami telah mengambil laluan yang salah dan memasuki sebuah pusat penyelidikan iaitu National Coastal Aquaculture Institute dimana terdapatnya 2 jeti ke laut. Dari jeti tersebut, kami boleh nampak “boulder” tersebut, tapi tidak pasti bagaimana hendak ke sana. Seperti biasanya di Thailand, orangnya memang ramah-ramah dan sentiasa bersedia untuk membantu. Seorang lelaki tempatan yg baru pulang dari mencari kupang telah menunggang motorsikal dan membawa kami ke tempat itu. Agak tersembunyi jalannya, tanpa bantuan tidak mungkin kami temui “boulder” tersebut.

IMG_2063

IMG_2064

Dipersimpangan utama Hatyai – Pattalung

IMG_2065

Izura dan Rahim. Overland pertama buat Rahim

IMG_2066

IMG_2072

Menghampiri Songkhla

IMG_2080

Termasuk ke NCAI. Pak guard tak pulak menghalang.

IMG_2083

Nampak dah “boulder” tu, tapi bagaimana pula hendak kesana?

IMG_2085

IMG_2086

IMG_2087

Seorang penduduk tempatan menaiki motor membawa kami ke “boulder”. Tak sempat ambil gambar beliau

IMG_2088

Akhirnya kami jumpa! agak tersorok jalannya

20130914_172704

Rahim mencuba nasib menolak “Hua Nai Reng”

IMG_2092

Pelbagai nazar dibuat dibatu ini dan sebuah tokong kecil dibina

IMG_2095

Apalah yang Wak menungkan

IMG_2094

Dari batu ini, kita boleh lihat perkampungan nelayan muslim Kao Seng di teluk dan Pantai Samila

Terdapat bermacam-macam versi cerita mengenai “boulder” di Kao Seng ini yang dikenali sebagai Hua Nai Reng.  Menurut cerita masyarakat Buddha disini, batu itu adalah kepala seorang gergasi yang menjaga harta yang digunakan untuk membina tokong Nakhon Si Thamarat. Akibat perselisihan faham dengan penduduk kampung, Nai Reng telah mengarahkan kepalanya sendiri dipancung dan diletakkan di mulut gua tempat menyimpan harta karun tersebut. Dipercayai nilai harta yang terdapat dibawah batu itu adalah sebanyak 900,000 Baht atau pon 900,000 kg emas! Nai Reng bersumpah, hanya mereka yang mempunyai hati yang bersih sahaja mampu menolak batu itu dan sesiapa yang berjaya, kesemua harta tersebut menjadi miliknya! Namun begitu, sehingga sekarang, tiada siapa yang berjaya. Cerita yang sama juga diberitahu oleh seorang wanita menjaja air kelapa berdekatan dengan kawasan ini.

Setelah puas berada di sini, kami mula mencari perkampungan nelayan Islam Kao Seng. Ianya terletak benar2 dihujung pantai Samila dan agak tersorok dan mudah untuk terlepas pandang.  Perkampungan kecil itu mempunyai sebuah “balai” atau surau dan kelihatan anak-anak kecil bermain-main di pantai dan penduduk lain melakukan pelbagai aktiviti seperti membaiki jaring dan membersihkan sampan mereka. Sampan-sampan mereka dihiasi dengan ukiran-ukiran yang menarik dan berwarna-warni. Kami juga berkesempatan bertemu 2 orang tua yang fasih berbahasa Melayu. kebanyakan dari penduduk disitu boleh berbahasa Melayu. Menurut Haji Hassan (68 tahun) dan Haji Murad (78 tahun), mereka berasal dari Patani. Mereka mempunyai versi cerita mereka sendiri mengenai batu Hua Nai Reng tersebut. Dari perkampungan ini, kita boleh nampak batu tersebut.

Menurut mereka batu-batu di pantai ini adalah asalnya dari sebuah kapal dagang yang besar datang dari Terengganu. Kapal ini membawa muatan dagang yang banyak ke Sangkura (nama asal Songkhla). Satu hari, kapal ini dilanda ribut dan pecah bertaburan dan menjadi batu. Barang dagangan berupa peralatan memasak dan banyak lagi harta-harta karun lain telah dikumpulkan orang kampung dan diletakkan didalam sebuah gua. Setiap kenduri kendara, orang kampung akan menggunakan peralatan tersebut. Lama kelamaan, orang kampung tidak memulangkan jumlah yang cukup setiap kali meminjam telah menyebabkan penjaga gua itu marah dan menutupnya dengan batu besar tersebut. Beberapa cubaan termasuk 7 buah kapal besar dari Terengganu untuk menarik dan mengalihkan batu tersebut tidak berjaya. Wallahualam!

IMG_2099

IMG_2100

IMG_2101

IMG_2102

IMG_2103

IMG_2122

Kanak-kanak ini suka melihat hasil aksinya didalam kamera saya dan minta saya berulang-ulang kali merakamnya

IMG_2104

Damai dan indah

IMG_2105

Boulder Hua Nai Reng boleh dilihat dari perkampungan ini

IMG_2106

Sampan-sampan nelayan dan kanak-kanak Islam Kao Seng

IMG_2107

Setiap sampan dihias cantik. Penduduk tempatan memanggilnya “kolek”

IMG_2108

Seorang nelayan menggunakan daun kelapa ini utuk membersihkan sampannya

IMG_2109

IMG_2110

IMG_2112

kanak-kanak sedang membina “jaring” untuk bermain bola tampar. Bila tumbang, bolos kanak2 tersebut dicelah bilah kayu itu. Lucu!

IMG_2114

IMG_2115

IMG_2116

Kanak-kanak ini berlari mendapatkan bapanya

IMG_2118

IMG_2120

Huda melayan kanak-kanak ini bermain bola tampar

IMG_2134

Wak menghadiahkan tembakau yang dibelinya di Khlong Ngae. Mereka kelihatan sangant gembira dengan pemberian tidak seberapa itu. Banyak yang mereka cerita mengenai perkampungan ini

IMG_2135

IMG_2136

Malam itu kami menginap disebua penginapan yang terletak didalam perkampungan tersebut iaitu Kao Seng Resort. Penginapan ini amat bersih, besar dan cantik. Harganya amat murah iaitu serendah 350 Baht semalam. Tempatnya sangat stratergik, berhampiran dengan pantai Samila dan juga mudah untuk mendapatkan makanan halal.

IMG_2137

Kao Seng Resort

IMG_2140

Luas dan boleh letak 3 – 4 basikal didalamnya

IMG_2139

Bersih dan ada penghawa dingin, cuma 350 Baht

20130914_190650

Ambiance yang best!

20130915_074936

Sungai kecil

20130914_190913

Banyak figurine burung hantu ditamannya

20130915_080242

Bergambar kenangan di hadapan Kao Seng Resot. Highly recommended!

Day 3 (15/9) – Songkhla ~ Hatyai

Hari ke2 kayuhan kami mulakan seawal pagi supaya kami boleh explore Songhkla. Seperti biasa, sarapan pagi di Thailand memang mengagumkan! Perjalanan hari itu hanyalah sejauh 27km, tetapi cuaca yang sangat panas memperlahankan kayuhan kami. Kami juga tidak tergesa-gesa untuk sampai ke HatYai kerana destinasi utama kami ialah Khlong Hea Floating Market yang hanya akan dibuka pada jam 4 petang waktu tempatan. Disebelah pagi kami habiskan masa melawat Samila Beach (Izura, Huda dan Rahim mandi laut berdekatan dgn patung mermaid!) dan juga pasar pagi yang amat besar di Songkhla yang hanya ada pada setiap hari Ahad. Seperti di Khlong Ngae, bermacam-macam barang dijual disini.

IMG_2148

Pulut bersama manisan

IMG_2149

pelbagai kuih muih, rambang mata!

IMG_2150

Pulut bersama daging dan bawang

IMG_2151

The Reader statue melambangkan Songkhla sebagai kota pembelajaran

IMG_2161

Suasana indah di Pantai Samila

IMG_2154

Bergambar bersama cyclist Songhkla

IMG_2155

IMG_2156

IMG_2157

IMG_2158

IMG_2159

IMG_2160

IMG_2167

IMG_2172

IMG_2171

970240_10151757402494865_1829389493_n

IMG_2194

Seorang lelaki Thailand yang datang berborak dengan kami dan menghadiahkan Wak cerut perasa apple.

625457_10151757407214865_2095747130_n

Bergambar kenangan dengan cyclist dari Hatyai

IMG_2202

IMG_2195

IMG_2196

IMG_2197

IMG_2198

IMG_2200

IMG_2201

946730_10151757407689865_1924359945_n

IMG_2213

Masjid Songkhla tersergam indah. Kami berhenti rehat disini sebelum meneruskan kayuhan ke pasar terapung yang jaraknya cuma tinggal kurang 10km lagi

1236591_10151759413919865_2056972848_n

Pasar terapung baru?

995476_10151759414064865_358630446_n

Kami tiba di Floating Market Khlong Hae agak lewat petang dan mendapati pengunjung terlalu padat! Rupanya ada kunjungan dari Raja Muda Perlis ke tempat ini. Dalam masa yang sama jambatan baru sedang dibina menambahkan lagi kesesakan. Tempat ini menjadi terlalu “touristy” berbanding daripada lawatan kami yang pertama kira-kira 2 tahun yang lepas.

IMG_2214

IMG_2215

IMG_2219

IMG_2216

IMG_2217

IMG_2218

  1235376_10151759414479865_1091623690_n

 581630_10151759414834865_341149865_n

Disebabkan Malaysia bercuti panjang sempena Hari Malaysia yang jatuh pada hari Isnin, semua hotel di Hatyai (town center) telah penuh (dipenuhi rakyat Malaysia yang bercuti!). Ini memaksa kami berkayuh hingga ke hari gelap untuk mencari penginapan di kawasan “down town” atas nasihat seorang pemandu tuk-tuk. Berbekalkan alamat yang ditulis didalam tulisan Thailand, kami meredah kegelapan malam mencari tempat tersebut. Dengan bantuan wanita tempatan, kami akhirnya sampai. Biliknya agak selesa berharga 400 Baht semalam.

 1239620_10151759415434865_705959344_n

45956_10151759415539865_732227099_n

wanita ini fasih berbahasa Inggeris, menunjukkan arah hotel yang kami cari. Walaupun beliau pekerja sebuah hotel yang lain, dia tidak cuba membuat kami ubah fikiran untuk ke hotel beliau, sebaliknya hanya menulis nama hotel tersebut.

601731_10151759415714865_1961305046_n

Setelah check-in, kami jalan-jalan cari makanan halal terserempak dengan penjual “bundle” di kaki lima jalan.

Pada hari-hari sebelumnya, saya telah dihubungi oleh Abang Halim, dari Kedah. Beliau dan rakan telah berbasikal ke Pak Bara dan bercadang untuk bertemu dengan kumpulan kami di Hatyai. Kebutalan pula mereka menginap tak sampai 1km jaraknya dari tempat penginapan kami. Semasa keluar mencari makanan halal, kami telah terserempak dengan beliau. Beliau telah menumpang tidur dirumah kenalan pesikal Thailand. Pesikal tersebut menjual jersi-jersi basikal terpakai dari USA.

1240450_10151759415889865_1582897935_n

Day 4 (16/9) – Hatyai ~ BKH

Hari terakhir, jarak kayuhan adalah kira-kira 60km. Dengan cuaca yang agak panas, kami telah berhenti banyak kali dan hanya tiba di sempadan pada jam 3 petang. Kami telah berkayuh bersama-sama dengan kumpulan Abang Halim iaitu Abang Rusli dan Hafifi. Sambil berkayuh, banyak tips yang kami perolehi dari mereka. Kami kembali ke KL pada hari yang sama dan seperti biasa kesesakan dihi-way mnyebabkan kami hanya tiba dirumah jam 3 pagi. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan tiada masalah timbul disepanjang kayuhan ini. Terima kasih pada Izura, Huda dan Rahim kerana sudi menjadi touring partner kami kali ini!

579066_10151759483844865_789001917_n

559808_10151759480779865_834154329_n

Suasan sibuk dan jem dipagi hari ditengah-tengah bandar Hatyai

558066_10151759498014865_826251117_n

berhenti rehat dikaki lima kedai. cuaca terlalu panas!

599694_10151759488349865_92160411_n

rehat lagi!

524570_10151759504864865_1125421028_n

sambil pekena ice blended pelbagai perisa ~ brain freeze!

533762_10151759508944865_338267923_n

tiba-tiba plak basikal Wak pancit, lagi 10km nak sampai sempadan

Credit to Izura for some of the photos, taken from her Facebook album.

Advertisements

9 responses to “Kayuhan ke Songkhla, Thailand (14 – 16 September 2013)

  1. Pengalaman kembara berbasikal yang menarik !
    Saya paling suka tang ‘kolek’ tu. Memang menjadi impian saya untuk merakamkan gambar kolek2 tu di kawasan selatan Thai yang bergolak tu. insyaAllah bila dah ada kekuatan dan keyakinan diri, mungkin saya akan berkembara kesana.

    Lagi satu, sampai hati Hud2 dan Izura tinggalkan saya dalam kayuhan ini huarggghhhhhh …

    • lebih Selatan meghala ke-tiga wilayah bergolak, lebih menarik kolek nya. itu kawasan musti pilih!

      Hud2 dan Izura walau meninggalkan Azizan, mereka sentiasa kenang Azizan dalam tiap kayuhan mereka hehehe

  2. Sy pun layan basikal touring gak tapi..lyn solo jer kayuhan area shah alam,klang,jenjarom….tak mampu gi jauh lg,insyalah akan dtg…leh joint..kirim salam kt wak rahim..

  3. salam.. nak tanya.. if berbasikal ikut laluan bukit kayu hitam tu camne ye? sesak ke tak jalan tu.. maaf newbie

    • Salam. Kalau berbasikal ni takde istilah sesak atau jem. Cumanya masa nak chop passport memang kene bersesak. Tips dia samada jam 6 am diborder atau dlm tengah hari bila semua org yg nak berpusu masuk tu dah lepas. Kalai tidak masak jugak nak beratur dekat sejam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s