Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia : 7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan – Dumai

Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan – Dumai

Urusan pembelian tiket telah dilakukan seminggu lebih awal. Harga tiket untuk perjalanan pergi dan balik alah RM170 + Cukai RM40 + cas terminal RM50 (untuk basikal dan bagasi) + porter RM10. Semua ini adalah jumlah perbelanjaan di sebelah Malaysia untuk seorang. Manakala dari Dumai ke Pelabuhan Klang Selatan pula hanyalah RM10/seorang bayaran untuk porter.

Hanya ada satu perkhidmatan feri ke Dumai iaitu INDOMAL EXPRESS yang dikendalikan oleh Tunas Rupat Follow Me Express Sdn Bhd (lucu pula namanya). Untuk pertanyaan lanjut boleh lah menghubungi wakil penjual mereka iaitu Cik Azura di nombor 016-601 9503 atau 03-3167 7186. Jangan lupa untuk mengambil kontek pengendali mereka di Dumai untuk memudahkan proses mendaftar masuk tanpa menggunakan agen.

63677_10202875631597994_862924575_n

Terletak di Pelabuhan Selatan, Port Klang

1525072_10202875629877951_1429898309_n

Diantara rakan-rakan yang menghantar kami pergi. TQ!

1502488_10202875631878001_2092155960_n

Basikal Pink (Marin Muirwood) dan Wak (Gary Fisher)

644043_10152141483138430_37840551_n

Suasana dalam feri. Tidak ramai penumpang, so boleh bolot semua kerusi!

1526838_10152141484298430_2095152776_n

Duta feri – bawah canvas tu adalah basikal kami

Kami telah mendaftar masuk seawal jam 9.00 pagi. Setelah selesai semua urusan imigresen dan kastam, feri hanya belayar pada jam 12.00 tengah hari. Pelayaran mengambil masa selama 4 jam. Kami tiba di Pelabuhan Dumai sekitar jam 3.00 petang waktu Indonesia Barat (Malaysia lewat 1 jam). Proses imigresen dan kastam berjalan agak lancar dan kami telah disambut mesra oleh pegawai-pegawai mereka.

1560466_10152141486098430_298791173_n

Di Pelabuhan Dumai, porter sedang mengangkut barangan

1530403_10152141485428430_1724879208_n

Belum apa-apa, basikal Abg Syaaban dah bocor

IMG_2898

Sambil menunggu basikal kami habis diturunkan 

IMG_2904

Peminat kami 🙂

1520636_10152141486918430_1612366552_n

Selesai memasang semua panniers

Sebaik sahaja basikal dan bagasi kami siap dipasang, kami terus bertanyakan orang tempatan arah ke Jalan Kalakap 7 dimana terletaknya agen pengendali bas OTO PO Yanti ke Bukittingi. Kami perlu cepat kerana kami tidak membuat apa-apa tempahan tiket dan menurut info di internet, jadual perjalanan bas adalah pada jam 7.00 malam waktu tempatan. Setelah berkayuh agak lama, keluar kota Dumai, barulah kami sedari kami telah tersalah arah. Jarak yang sepatutnya hanyalah sekitar 5km telah menjadi 2 kali ganda. Kami hanya sampai di PO Yanti pada jam 5.00 petang. Setelah berurusan dengan saudara Zul (+6285265121060), cas yang dikenakan adalah sebanyak IDR100,000 tiket penumpang + IDR62,500 basikal untuk setiap orang.

1520602_10152141489048430_1463392804_n

Kayuhan bermula meninggalkan pelabuhan menuju Jalan Kalakap 7

IMG_2916

Agen hotel dan pengangkutan sewa diletakkan didalam sebuah kawasan berpagar. Mereka hanya boleh melambai-lambai menawarkan perkhidmatan kepada penumpang didalam ruangan ini

IMG_2917

Mereka dikawal oleh staff pelabuhan. Imigresen dan kastam mereka juga menggunakan rotan panjang, tapi hakikatnya mereka sangat ramah

IMG_2931

Muka agak serius sebab panas heheh

IMG_2936

Pegawai imigresen ini pada awalnya kami jumpa di pelabuhan. Melihat kami berhenti (saya membeli sim card sebenarnya) dia bimbang kami mengalami masalah, lantas beliau berikan nombor talipon untuk kami hubungi sekiranya perlu 

1491759_10152141492038430_346720337_n

Supergirl!

1505211_10152141491743430_822268620_n (1)

Keadaan jalan disekitar Dumai

IMG_2940

I overtook the beca! hehehe

1507840_10152141493323430_130622003_n

Sebenarnya kami dah sesat masa ni. Diverted by another 5km! sighhh….

1499667_10152141493993430_699598638_n

Banjirlah pulak!

IMG_2950

Pemandu lori ambil kesempatan membasuh lori mereka disini

1521670_10152141494123430_1226793829_n

Kanak-kanak sekolah terpaksa menempuh banjir

IMG_2960

Staff PO Yanti sedang menampal sticker Bikepackers Malaysia

IMG_2964

Happy sebab semuanya ebrjalan dengan lancar. Tiket dah beli! yay!

IMG_2966

Makan dulu sebelum naik bas

1514578_10152141580378430_1191891807_n

Masakan Padang pertama kami nikmati di Sumatera

 Sementara menunggu jam 7.00 malam kami mengambil keputusan untuk makan dan berehat di masjid berdekatan. Bas tiba tepat jam 7.00 malam. Perjalanan ke Lubuk Bangku (kira-kira 300km) berhampiran Lembah Harau adalah selama 10 jam. Perjalanan adalah amat memenatkan kerana bas tersebut tidak selesa, tiada aircond dan penumpang mereka rata-ratanya merokok bersambung putung. Keadaan jalan juga adalah amat mendaki dan rosak disesetengah tempat. Berlaku juga jalan sesak dimana bas tidak dapat bergerak lebih kurang setengah jam di kawasan berhampiran Minas, walaupun pada ketika itu sudah jam 12.00 tengah malam! Ini adalah kerana kenderaan berat hanya akan melalui kawasan pendakian ini untuk mengelakkan cuaca panas disiang hari yang boleh mengakibatkan tayar lori mereka meletup. Jalan juga amat sempit, apabila bas berselisih dengan lori, ada kalanya bas terpaksa mengalah turun ke bahu jalan untuk mengelak dari bergesel. Disepanjang perjalanan bas hanya berhenti sekali di Sungai Kandis untuk penumpang makan dan rehat.

IMG_2989

Model bas PO Yanti

IMG_2975

3 basikal diletak di tempat duduk penumpang paling belakang

IMG_2974

2 lagi di compartment bawah

1549580_10152141495073430_2108806423_n

Jam tak bergerak di kawasan ini pada jam 12 malam

Wak, Abang Syaaban, Pink dan King tidur disepanjang perjalanan. Saya pula tidak dapat memejamkan mata kerana terlalu asyik melihat keluar tingkap. Walaupun gelap, sesekali terlihat juga rumah-rumah dan kedai-kedai ditepi jalan. Dapat saya rasakan pendakian bermula dari Sungai Kandis sehingglah ke Lubuk Bangku. Saya hanya dapat melihat Kelok 9 didalam kegelapan tetapi merasa sangat kagum dengan Jambatan Layang yg baru siap dibuka setelah 10 tahun dalam pembinaan.

 

Baca selanjutnya dengan mengklik pautan dibawah:-

Kayuhan Ranah Minang – Intro

7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Menaiki feri dari Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan ke Dumai. Menaiki bas ke Lubok Bangku

8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

9 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Ketiga) : Lembah Harau – Payakumbuh – Bukittinggi

10 Disember 2013 ~ Selasa (Hari Keempat) : Bukittinggi – Kelok 44

11 Disember 2013 ~ Rabu (Hari Kelima) : Kelok 44 – Danau Maninjau – Lubuk Basong – Pariaman

12 Disember 2013 ~ Khamis (Hari Keenam) : Pariaman – Padang

13 Disember 2013 ~ Jumaat (Hari Ketujuh) : Padang – Solok – Danau Singkarak – Lembah Harau

14 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Kelapan) : Lembah Harau – Kelok 9 – Lembah Harau

15 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kesembilan) : Lembah Harau – Payakumbuh – Dumai

16 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Kesepuluh) : Dumai – Terminal Penumpang Pelabuhan Selatan

Advertisements

3 responses to “Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia : 7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan – Dumai

  1. Pingback: Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia – Intro | Dunia 2 Roda Ija Zahri·

  2. adventure nye kak.. saya mcm berminat pulak nak naik fety pegi dumai then naik land trasport to pekan baru.. but with 2 yrs old daughter la.. sesuai x kak interms of safety??

    • thanks sbb sudi baca entry ni. in term of safety untuk baby kakak rasa takde masalah langsung. cuma dari segi keselesaan jer lah. maklumlah bas yg dinaiki tu luarannya cantik, tapi masalahnya dah la takde aircond, local pulak tak suka buka tingkap dan bantai smoking non-stop. memang rasa renting jantung sepanjang perjalanan. Alang2 Pekan Baru, baik ke Payakumbuh terus 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s