Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia : 8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

Lubuk Bangku – Lembah Harau (23km)

Kami tiba di Lubuk Bangku (perhentian kedua bagi bas ini yang akan terus ke Bukittinggi) pada jam 5.00 pagi. Perhentian ini lengkap dengan tandas, bilik mandi dan surau.  Setelah mandi dan bersolat kami terus bersarapan disitu sementara menanti hari cerah. Cuaca sangat sejuk dan hujan turun renyai-renyai. Menurut penduduk tempatan hujan turun sepanjang hari semenjak 2 minggu yang lalu. Kabus tebal meliputi kawasan itu dan saya pasti pemandangannya pasti mengagumkan!

69496_10152141570288430_2493259_n

Meeting, replan, reroute dan muka berkerut!

1524968_10152141570278430_15884256_n

Penmabah tenaga – telur separuh masak

1525160_10152141569918430_1040261008_n

kerepek anyone?

IMG_3004

Berkabus dan sejuk!

1601011_10202875638438165_180485588_n

We are ready!

Memandangkan hujan tidak akan berhenti, kami terus berkayuh didalam hujan gerimis menuju ke Lembah Harau. Ia merupakan semua “Nature Reserve” yang dipelihara kerana kejadian dinding batunya yang besar dan juga air terjun. Sepanjang perjalanan kami dijamu dengan pemandangan sawah padi dikiri kanan jalan.  Kami mengayuh dengan sangat perlahan dan berhenti beberapa kali untuk mengambil gambar. Setelah mengayuh hampir 20km, kami tiba ke simpang utama memasuki Lembah Harau. Sebaik sahaja kami memasuki kawasan lembah, kami merasa amat kagum dengan keindahan pemandangan yang dihiasi dengan sawah padi, dinding batu, air terjun dan kabut tebal. Kami seolah-olah berada di dalam poskad!

Terdapat 3 air terjun utama di Lembah Harau. 1 terletak di sebelah kiri lembah dan lagi 2 terletak bersebelahan di sebelah kanan lembah. Memandangkan waktu masih awal, kami terus menuju ke air terjun yang pertama. Lagi sekali kami terpukau dengan kehebatan air terjun tersebut. Didalam musim hujan, air terjun tersebut menjadi besar dan deras. Hanya melalui disebelahnya sahaja sudah menyebabkan kami basah kuyup. Kami juga telah memanjat “view point” untuk melihat Lembah Harau dari atas.

577799_10152141575608430_1707607097_n

Belum sampai Lembah Harau kami dah haru biru mengambil gambar

375698_10152141573573430_972650803_n

Kalau pakai kodak, sure dah habis 4 gulung

1601550_10202875641118232_200084789_n

Sungai Harau

1601137_10202875648518417_743098141_n

Yay! Kata Abg Syaaban

IMG_3008

King dengan Meridanya

IMG_3007

Kabus tebal, hujan gerimis ~ syurga!

IMG_3016

lalalalala

IMG_3056

ambil gambar lagi!

1012912_10202875640638220_1104648421_n

more picca please!

1505084_10152141577308430_2126401562_n

Bumbung rumah minang yang unik

IMG_3041

Balai adat, setiap nagari (kampung) ada sebuah. Fungsi seperti balai raya ditempat kita

1604467_10152141579113430_263202977_n

Tersergam indah diatas bukit. Pejabat kerajaan rasanya. Tak daya pula rasanya nak kayuh untuk melawat

1524940_10152141581208430_309258784_n

Pintu gerbang yang menyambut kedatangan kami

1545106_10152141582473430_440807166_n

Tambah tak karuan kami bila masuk kawasan ini

1509837_10152141589163430_763565294_n

Lembah Harau is a Nature Reserve. We need to pay IDR5,000 entrance fee

IMG_3083

excitement over limit dah masa ni

1486547_10152141608923430_158180089_n

kanak-kanak berbasikal

1505121_10152141592653430_1297153970_n

they are everywhere!

1526224_10152141593158430_513836020_n

Their childhood is the best!

1525142_10152141593818430_1436795813_n

cycle to work

1522252_10152141605158430_1133652932_n

air menitis dari batuan yang kelihatan seperti tergantung diatas jalan ini

1525326_10202875652198509_1457654219_n

Lima Puluh Kota

1560429_10202875649758448_28998469_n

Impressive cliff

25960_10202875652158508_1327920151_n

I can cycle whole day here

IMG_3110

Ingin kembali menimati suasana kayuhan sebegini

 

IMG_3118

90 degree flat cliff. Macam ada wall painting

1558438_10152141597498430_896210840_n

Sebuah restoran esklusif di kawasan ini

154432_10152141603173430_1456659373_n

Salah satu air terjun di Harau

20131208_103504

Salah satu kawasan tercantik di Harau lebih-lebih lagi sekiranya padi menghijau atau menguning

IMG_3177

love this place!

1013296_10152141608203430_1036398319_n

Impressive waterfall. Lalu tepi pasti basah

1013288_10152141627528430_1076369767_n

Group foto – basah lencun

20131208_103847

Air terjun ini ada dalam slot azan maghrib di TV9

1536444_10152141632428430_418822208_n

Mendaki view point

20131208_111251

Air terjun dari view point

20131208_111130

Another view

Tempat ini tidak begitu dikenali oleh pelancong luar dan hanya popular di kalangan pelancong tempatan. Saya sememangnya lebih suka mencari tempat sebegini yang lebih asli dan terlindung dari segala bentuk pencemaran (termasuklah pencemaran budaya). Melalui bacaan saya di internet, saya dapati ada sebuah “homestay” mendapat reviu yang tinggi dari pelancong barat iaitu Abdi Homestay. Saya telah membuat keputusan untuk mencari dan menginap di homestay ini.

Setelah bertanyakan kepada orang tempatan, kami tiba di Abdi Homestay sekitar jam 2 petang. Kami disambut oleh pembantu homestay tersebut iaitu Yoga. Setelah berbincang dengan tuan punya homestay iaitu saudara Ikbal, beliau telah bersetuju memberikan kami sebuah chalet 2 tingkat dengan harga IDR200,000 untuk satu malam. Sangat berpatutan ditambah pula kami dibenarkan menggunakan dapur (yg bersambung dengan chalet) untuk memasak. Cuaca amat sejuk, aircond mahupun kipas adalah tidak diperlukan. Sumber air semuanya adalah dari air terjun yang terdapat dibelakang homestay ini. Ikbal boleh dihubungi di nombor +6285263781842. Homestay ini diuruskan oleh beliau bersama isterinya, Nonie. Mereka pasangan yang amat baik dan menguruskan homestay itu dengan baik.

1604677_10152141611338430_1637294942_n

Penduduk kampung sedang mengadakan kenduri

1524916_10152141614298430_485133003_n

Jalan masuk ke Abdi Homestay

1511318_10152141614293430_1721418312_n

Off-road sedikit

1557544_10152141614903430_1183218428_n

ok, a bit rough surface with gravels. Botol air mineral jatuh masa ni

 

IMG_3247

Abdi Homestay run by Ikbal and Nonie

1601484_10152141615063430_801123438_n

A chat with an Endlishman while waiting for our room

IMG_3249

1520704_10152142747268430_466024552_n

Cantik tak?

 

1514555_10152141614918430_1842382766_n

Air terjun yang berada dibelakang homestay

IMG_3202

Basikal Wak, Gary Fischer berlatar belakangkan air terjun 

995293_10152141616683430_1120314385_n

Chef Wak beraksi memasak untuk lunch kami

1484745_10152141617418430_1259883532_n

Our lunch is ready! lauk ringkas je

1491718_10152141618568430_411134218_n

Wak and Abg Syaaban ready to dig in!

Seperti biasa, Chef Wak akan memasak untuk kami. Setelah makan dan berehat, kami keluar bersiar-siar disekitar Lembah Harau. Kami telah pergi ke air terjun yang terletak disebelah kanan lembah. Perjalanan kesana menyajikan kami pemandangan kampung yang sangat indah. 2 buah air terjun tersebut adalah besar dan amat deras. Banyak peniaga membina bangunan disekitar air terjun menghalang dan mencacatkan pemandangan. Patutlah seorang pelancong Russia yang saya temui di Abdi Homestay kata, “it’s looks more like a market, not nice”. Tapi memang banyak juga aktiviti dilakukan oleh orang tempatan seperti menjual makanan ringan, menyewakan pelampung dan juga menjadi tempat berkumpul sebuah komuniti pencinta amfibia dan reptilia yang dikenali sebagai “Payakumbuh Amfibi & Reptil Komunitas – PARK”. Mereka mempamerkan haiwan-haiwan peliharaan mereka seperti ular sawa, iguana, monyet dan lain-lain. Apabila saya banyak bertanya termasuk keperluan lesen, mereka mula menjauhi saya mungkin bimbang saya dari jabatan kerajaan tertentu.

20131208_140936

Dah ready nak keluar, pancit pula basikal wak

IMG_3221

Salah satu tarikan di Harau

20131208_165110

Penggemar haiwan eksotik

IMG_3227

Pemandu pelancong tak rasmi. Peniaga kerepek disitu, rajin melayan kami

1513207_10152141621163430_1595423919_n

Terdapat 2 air terjun disini side by side

1011982_10152141624428430_1060511051_n

Air terlalu deras, agak sukar nak ambil gambar

Dalam perjalanan pulang kami telah disapa oleh seseorang yang mencari “Pakcik Raja”! Panggilan pakcik disana tidak merujuk kepada faktor umur tapi lebih kepada sebutan hormat kepada orang Malaysia. Rupanya dia adalah Pak Desrino Hassan merupakan kawan kepada King yang beliau kenali dari FB. Beliau telah sudi dating dari Payakumbuh untuk berjumpa dengan kumpulan kami. Beliau telah mengikut kami pulang ke homestay dan berbual-bual hingg lewat petang. Beliau juga telah menjemput kami untuk menghadiri jamboree anjuran kelab beliau iaitu Payakumbuh Sepeda Nanjax (PSN) pada 15 Disember 2014. Bergantung kepada progress perjalanan, kami tidak dapat berjanji untuk menghadirinya.

1525403_10152141626013430_225961424_n

Kunjungan dari Pak Desrino dan Pak Irwan sangat kami hargai

Malam itu kami semua tidur awal didodoi dengan bunyian air terjun dan bunyi cengkerik dan kodok. Satu bunyi yang amat indah dan mendamaikan. Terasa begitu sayang untuk meninggalkan Lembah Harau terlalu cepat.

Semua gambar adalah sumbangan dan kredit kepada King, Pink dan Wak

Baca selanjutnya dengan mengklik pautan dibawah:-

Kayuhan Ranah Minang – Intro

7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Menaiki feri dari Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan ke Dumai. Menaiki bas ke Lubok Bangku

8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

9 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Ketiga) : Lembah Harau – Payakumbuh – Bukittinggi

10 Disember 2013 ~ Selasa (Hari Keempat) : Bukittinggi – Kelok 44

11 Disember 2013 ~ Rabu (Hari Kelima) : Kelok 44 – Danau Maninjau – Lubuk Basong – Pariaman

12 Disember 2013 ~ Khamis (Hari Keenam) : Pariaman – Padang

13 Disember 2013 ~ Jumaat (Hari Ketujuh) : Padang – Solok – Danau Singkarak – Lembah Harau

14 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Kelapan) : Lembah Harau – Kelok 9 – Lembah Harau

15 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kesembilan) : Lembah Harau – Payakumbuh – Dumai

16 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Kesepuluh) : Dumai – Terminal Penumpang Pelabuhan Selatan

4 responses to “Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia : 8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

    • alamak! over rated ni…. saya cuma suka mengembara dengan basikal sbg mode of transportation saya. ada ramai lagi yg hebat, cuma mereka tidak menulis.

    • Sorry sbb lambat reply. Kalau backpacking, minta terus diturunkan di jalan nak masuk ke Harau. Driver bas akan tahu. Jalan kaki ke dalam tu tak jauh sgt kalau sambil enjoy pemandangan. Atau tunggu jer dipersimpangan tu, nanti kalau ada angkutan yg mcm van penumpang tu, tahan jer. The best time to go is in December tau. Lain bulan nanti nangis sbb kering takde air terjun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s