Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia :10 Disember 2013 ~ Selasa (Hari Keempat) : Bukittinggi – Kelok 44

Bukittinggi – Kelok 44, Danau Maninjao (27km)

Pagi itu kami meninggalkan hotel tepat jam 7.00 pagi dan terus pergi ke mercu tanda utama Bukittinggi iaitu Jam Gadang. Sesampainya kami disana, terdapat aktiviti aerobic dan poco-poco dijalankan di hadapan jam tersebut. Rata-ratanya disertai oleh lelaki dan perempuan umur pertengahan. Setelah mengambil gambar dan membeli sedikit cenderahati, kami pun meneruskan perjalanan ke Kelok 44 menggunakan jalan yang agak jauh untuk mengelakkan pendakian curam di Lembah Sianok. Jalan yang dikatakan “kurang curam” ini pun sudah cukup mencabar ketahanan mental dan fizikal saya. King dan Abang Syaaban merupakan “sweeper” yang sangat sabar menjaga saya atau Pink yang selalu tercicir.

1098090_10152143707693430_1974531560_n

Penempatan orang jawa. Terdapat 5 buah rumah dikawasan ini, why the name? dont ask me

1497701_10152143707698430_596378068_n

Di tengah kota Bukittinggi

IMG_3265

Mencari Jam Gadang sebelum berangkat pergi ke Meninjau

1527033_10152143707958430_557618055_n

Jam Gadang yg dibina pada tahun 1926 setinggi 26 meter semasa zaman penjajahan Belanda. Bumbung asal adalah seekor ayam jantan. Semasa pendudukan Jepun ditukar kepada bentuk Jinja ornament dan akhir sekali bumbung Minangkabau selepas Indonesia merdeka

20131210_073833

Jam Gadang dan Bendi, dua ikon utama Bukittinggi

IMG_3278

Pemandangan sekitar Bukittinggi dari Jam Gadang

1503841_10152143724118430_883890604_n

Group photo

20131210_073325

Ada senamrobik dan poco-poco didataran yg disertai oleh penduduk tempatan

IMG_3277

Ada “peminat” yg enter frame sewaktu kami cuba mengambil gambar berkumpulan

1503223_10152143708333430_711860477_n

Wak pun nak try poco-poco!

20131210_073739

Bendi atau kereta kuda

20131210_073800

Motor truck?

1510391_10152143708368430_398170780_n

Mencari Nasi Kapau

1010626_10152143708528430_2132298436_n

Basikal untuk mengangkut barang dagangan

20131210_081938

Nasi Kapau adalah makanan khas dari sebuah kampung di Bukittinggi iaitu Nagari Kapau. Menu istimewa mereka ~ usus sumbat telur

20131210_082009

Agak unik. Air minum suam diletak didalam bekas air basuh tangan yg siap berisi air

20131210_083450

Pink mencuba belut yg digoreng garing. Sedap juga

20131210_083054

Abang Syaaban mencuba usus sumbat telur dan ayam goreng berempah

1496637_10152143709903430_1494013669_n

Disekitar Bukittinggi menuju Kelok 44

1517559_10152143709678430_1955737627_n

Petani disekitar Bukittinggi hingga Maninjau menggunakan topi ini. Pemuda ini dari Danau Maninjau

1532046_10202875707359888_1779926315_n

Suasana pagi disebuah pasar pagi di Bukittinggi

1555534_10152143709883430_277420644_n

Wak bermesra dgn peniaga/pekerja di pasar pagi

IMG_3306

Polis ini sdg menangglakan sticker dari sebuah kenderaan. Tidak pasti sticker apa dan mengapa

IMG_3303

Leek banyak ditanam dikawasan tanah tinggi dan dijual di sini

IMG_3304

Tulang 4 kerat

IMG_3294

Tak pasti apa yg duijual pakcik ini

1525224_10152143712993430_1994449204_n

Lori membawa binatang ternakan utk dijual

Pada mulanya saya sangkakan tiada pendakian berat di laluan ini. Ternyata anggapan saya itu meleset sama sekali. Jalan ini merupakan antara jalan mendaki yang amat sukar pernah saya lakukan selepas Tele, Samosir, SUMUT. Dengan beg pannier yang berat dan basikal gear 7 speeds, saya rasa seperti ditarik kebelakang. Tapi dengan sokongan kawan-kawan saya dapat lakukannya!

Pemandangan sangat indah, kawasan hutan diselang seli dengan sawah padi bertingkat-tingkat dan pelbagai warna. Cuaca sejuk mengurangkan penyeksaan yang kami rasa. Sesekali hujan gerimis mengiringi perjalanan kami menambahkan lagi kesejukan hingga ke tulang! Kelihatan anak-anak kecil pergi dan pulang dari sekolah, petani mengerjakan sawah masing-masing, rumah-rumah gadang menjadi sajian mata kami sepanjang perjalanan tersebut. Serasa seperti mahu masa dihentikan supaya kami dapat menikmati keindahan tersebut sepuasnya. Apakan daya perjalanan mesti diteruskan untuk sampai ke destinasi seterusnya mengikut jadual.

Kelok 44 dinamakan sedemikian kerana ianya mempunyai 44 selekoh (kelok) tajam untuk turun dan naik ke Danau Maninjao sepanjang 8km. Point tertinggi sebelum menuruni kelok ini ialah 1200m dari paras laut manakala Danau Meninjao berada di 500m paras laut. Melalui Afif, kami telah mengatur awal untuk bermalam disebuah rumah makan di Kelok 23. Dipunyai oleh Pak Nemon dan isteri. Sebelum ini, Rocio dan Budi juga pernah menumpang tidur disini. Beliau tidak mengenakan apa-apa bayaran asalkan kita makan dan minum dikedainya.

Kami tiba di Kelok 23 pada jam 3.00 petang dan disambut oleh Pak Nemon serta interi. Kelaparan, kami terus memesan nasi goreng dan kopi panas. Kami telah diberikan tempat tidur di anjung kedai menghadap tasik. Cuaca sejuk, kepenatan dan pemandangan yang sangatlah cantik menambahkan lagi selera makan kami! Inilah pengalaman paling seronok pernah saya rasakan sepanjang kayuhan saya di SUMUT dan SUMBAR. Walaupun sekiranya ada hotel 5 bintang percuma ditawarkan pada saya ketika itu, saya akan pilih untuk menginap dirumah makan ini.

1545930_10152143717658430_1691408411_n

Bermulanya jalan mendaki

166092_10152143711508430_757256950_n

Makam?

1546110_10152143717373430_249197614_n

Rumah Minangkabau yang terbiar. Besar dan usang

525172_10152143714188430_1707716912_n

Signboard begini memberi tekanan mental pada kami

1554427_10152143714253430_1085431025_n

It’s not easy and fun at all!

1546247_10152143711943430_1652643284_n

But the view is spectacular

1017526_10202875720440215_983066325_n

More steeper climb!

IMG_3357

Me versus Gravity

1545607_10152143711018430_734573758_n

Bit by bit

IMG_3338

Seorang tukang jahit juga seorang photog. Dia gemar mengambil gambar2 Le Tour De Singkarak yang melalui kawasan ini.

1604915_10152143713963430_696315162_n

Wak sedang melihat-lihat gambarnya

IMG_3339

Berbeza dgn sawah padi kita dimana petak2nya seragam, di sini ianya bertingkat2 dan tidak seragam mengikut bentuk muka buminya

1525441_10202875718080156_1808889191_n

Ini bari 1/3 dari pendakian yg perlu diselesaikan

1497715_10152143715253430_87988569_n

Saya hampir putus asa masa ni…. menyumpah2 dalam hati, tuhan jer tahu

1528453_10152143712988430_278885175_n

Never ending

1522241_10152143712668430_1792165244_n

Kerbau masih digunakan kerana bentuk muka bumi tidak sesuai untuk menggunakan jentera

1535030_10152143713648430_1333975154_n

Kanak-kanak pulang dari sekolah sambil bermain-main ditepi sawah

1532155_10152144988118430_1042866178_n

Tanda jalan menunjukkan adanya turunan curam. Saya kurang suka bila melihat tanda ini…. kerana setelah penat lelah mendaki, bila ada turunan, bermakna pendakian selepas itu akan lebih curam lagi!

1538708_10152143712658430_34038151_n

Mesin padi manual

IMG_3344

betul tak??

999107_10202875720680221_1353445404_n

Nenek tua ini tinggal sendirian. Buta mata sebelah akibat terkene serpihan peluru semasa perang saudara

1519022_10152143715043430_1805257488_n

Pemandangan disalah satu perhentian. Kami minum kopi dan berjumpa dgn orang Malaysia di sini

1536501_10152143715553430_1136181989_n

Lagi satu perhentian yg popular dgn cendol labu

1510412_10152143716038430_245808824_n

Bundo Kanduang

1521656_10152143716068430_1469706716_n

Salah satu hidangan seperti keropok lekor. Tapi lebih lembut dan kurang rasa ikan

20131210_132403

Cendol labu

1522006_10152143716623430_663601142_n

Hair pin corner. Memang kena tekan habis utk menanjak

1512680_10152143719498430_737704093_n

Berduyun-duyun macam itik pulang petang

1512551_10152143718168430_1358998916_n

kanak-kanak bermain basikal dalam hujan gerimis

1601409_10152143717608430_1590577317_n

Pelbagai jenis dan warna bunga dahlia di depan rumah ini. Rupanya ada pertandingan kampung tercantik. Ptutlah sepanjang jalan diperkampungan ini dihiasi bunga

1538911_10152143719633430_1425406610_n

Kami sebenarnya lapar sangat. Berhenti dikedai ini utk makan, tetapi setelah melihat kucing ini tidur diatas periuk nasi dan berhampiran lauk, kami batalkan dan cuma minum air panas. Sejuk dan kelaparan

1546405_10152143720038430_1007324482_n

Deretan labu. Daerah ini memang terkenal dgn buah labunya

1528520_10152143720703430_2079608375_n

Teksi

1560668_10152143720853430_2033033543_n

Kami menghampiri Kelok 44. Kehujanan, kesejukan dan kelaparan kami meredah kabus tebal. Jam menunjukkan hampir 3 petang

1511185_10152143722313430_584348198_n

Selekoh tajan, curam dan jalan licin. Not a good combination

1485082_10152143721848430_2037293716_n

Kami mula berhati-hati menuruni turunan ini

IMG_3370

Tanda jalan yang dinanti2kan

IMG_3372

Turun perlahan-lahan

1480534_10152143722063430_727525823_n

Brake depan pada basikal Pink mengalami masalah. Dia terpaksa bertukar basikal dgn King

20131210_160750

Sebuah rumah makan yg telah ditinggalkan

20131210_155210

Setiap kelok diberi nombor. Sekiranya dari atas, kita akan mulakan dengan nombor 44

20131210_183737

Akhirnya kami sampai dengan selamatnya di rumah makan ini. Disinilah tempat kami bermalam untuk hari itu

IMG_3380

Sementara menanti Pak Nemon menyediakan makan tengah hari (pukul 4pm!), kami berehat-rehat sambil melayan FB. Yes, they are 3G coverage at this area

25954_10202875723800299_621078726_n

Nasi goreng Pak Nemon memang sedap!

1530478_10152143723178430_1950375719_n

abang Syaaban amibil feel

IMG_3379

Surau berdekatan rumah makan. Terasa syahdu bersolat disini

IMG_3390

Dipangkin ini lah Pink tidur

996080_10152143723923430_2059670951_n

Opposite of Pink, saya dan Wak tidur disini. This is much better than 5 stars hotel!

Semua gambar adalah sumbangan dan kredit kepada King, Pink dan Wak

Baca selanjutnya dengan mengklik pautan dibawah:-

Kayuhan Ranah Minang – Intro

7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Menaiki feri dari Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan ke Dumai. Menaiki bas ke Lubok Bangku

8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

9 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Ketiga) : Lembah Harau – Payakumbuh – Bukittinggi

10 Disember 2013 ~ Selasa (Hari Keempat) : Bukittinggi – Kelok 44

11 Disember 2013 ~ Rabu (Hari Kelima) : Kelok 44 – Danau Maninjau – Lubuk Basong – Pariaman

12 Disember 2013 ~ Khamis (Hari Keenam) : Pariaman – Padang

13 Disember 2013 ~ Jumaat (Hari Ketujuh) : Padang – Solok – Danau Singkarak – Lembah Harau

14 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Kelapan) : Lembah Harau – Kelok 9 – Lembah Harau

15 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kesembilan) : Lembah Harau – Payakumbuh – Dumai

16 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Kesepuluh) : Dumai – Terminal Penumpang Pelabuhan Selatan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s