Kayuhan Ranah Minang Bikepackers Malaysia : 13 Disember 2013 ~ Jumaat (Hari Ketujuh)

Kota Padang –  Perbatasan kota (20km)

Perbatasan kota – Setinjau (Menaiki pick-up)

Setinjau – Solok – Danau Singkarak (62km)

Danau Singkarak – Lembah Harau (Menaiki pick-up)

Mengikut plan asal, selepas Padang, kami akan ke Danau Diatas dan Danau Dibawah atau dikenali sebagai Danau Berkembar. Tetapi memandangkan Wak, Abang Syaaban dan King mahu memenuhi jemputan PSN dan juga mahu berkayuh di Kelok 9, kami memutuskan untuk terus ke Danau Singkarak. Untuk ke Solok, kami menyewa sebuah pick-up. Ini adalah kerana jalannya yang sangat curam dan kami tidak punya masa yang cukup untuk mencubanya.

Pagi itu rupanya baru saya tahu yang Pink juga telah mengalami sakit perut. Mungkin perut kami berdua tidak sesuai dengan makanan disini yang banyak menggunakan lengkuas dan lada putih/hitam. Pink juga semalam telah tertinggal glovenya di Padang MTB. Oscar yang menemukan glove tersebut telah bercadang untuk bertemu dengan kami di Perbatasan untuk memulangkannya. Perut saya sudah beransur baik tapi Pink pula yang terpaksa kerap berhenti dimana-mana masjid/musollah. Perjalanan sejauh 20km dirasakan amat berat dan meletihkan. Nasib baik Afif telah menemankan kami, tanpa beliau saya pasti kami akan sesat mencari jalan keluar dari Kota. Sambil ditemani oleh Oscar kami telah dapat menyewa sebuah pick-up. Pemandu pick-up hanya mengenakan bayaran sebanyak IDR150,000 untuk ke Setinjau. Selepas Setinjau, pendakian tidaklah begitu teruk dengan beberapa turunan panjang.

Lagi beberapa kilometer ke perbatasan Solok, saya menerima SMS dari Gufron (rakan FB) yang mengatakan beliau juga telah berada berhampiran Solok. Selepas makan tengahari, kami meneruskan perjalanan dan bertemu dengan Gufron tidak berapa lama selepas itu. Bersama dengannya kami telah berkayuh ke Danau Singkarak. Danau atau tasik ini terkenal dengan tarikan sukan airnya. Ia juga merupakan laluan utama sukan lumba berbasikal yang diadakan setiap tahun yg dikenali sebagai Le Tour De Singkarak.

Pada mulanya kami ingin bermalam di Singkarak, tetapi kerana kesuntukan masa dan keinginan rakan lain yg mahu ke Kelok 9, kami mengambil keputusan untuk menyewa pick-up untuk terus membawa kami ke Lembah Harau. Dengan jarak sejauh 68km dan jalan yang berbukit bukau dan pendakian berat, pemandu pick-up yang kebetulan datang dari Payakumbuh mengenakan sewa sebanyak IDR250,000. Kami tiba di Lembah Harau sekitar jam 6.30 petang dan terus ke Abdi Homestay. Saya berasa seperti kembali ke rumah sendiri! Malam itu saya tidur dengan nyenyaknya walaupun sesekali terjaga untuk ke toilet. Rupanya masih belum pulih sepenuhnya. Pink juga masih belum pulih walaupun telah cuba memakan berbagai jenis ubat termasuk pucuk jambu batu yang Wak minta dari penduduk tempatan.

20131213_072616

Bersiap nak berkemas, masih sempat nak bersembang

20131213_072612

Wak sedang membetulkan basikal Nadia. Seorang gadis manis yang telah melakukan kayuhan solo dari Padang – Pariaman – Solok -Bukittinggi. Dan semasa entry ini ditulis, telah sekali lagi membuat kayuhan solo dari Padang – Padang Panjang – Sawah Lunto – Danau Berkembar – Solok – Padang. SALUTE!

20131213_072652

Nice setting. Miss this!

1530450_10152173586528430_1706225269_n

Pose dulu sebelum berkayuh

20131213_075729

Heni sikecil molek seorang fasilitator di Sekolah Alam. Sekolahnya aktif dalam kempen “Bike to Work”

68436_10152173587383430_728506003_n

Berpisah dengan Heni dan Nadia di persimpangan ini. Sedih rasanya kerana tak sempat bermesra dalam waktu yang singkat

1524721_10152173587368430_958142729_n

Masjid Raya Sumatera Barat atau juga dikenali sbg Masjid Mahligai Minang. Masjid terbesar di Indonesia yang mula dibina pada Disember 2007. Sehingga kini masih dalam pembinaan kerana kekurangan dana yang mana 100% menggunakan dana dari agensi kerajaan tempatan APBD. Direka oleh saudara Rizal Muslimin. Pernah mendapat bantuan dari Kerajaan Arab Saudi sebanyak IDR500 Miliar tapi wang tersebut telah digunakan untuk pemulihan Padang setelah ditimpa gempa pada 2009. Setakat ini sejumlah wang IDR119,190 Miliar telah digunakan.

1538847_10152173587498430_1568731652_n

Menuju ke Alai untuk mencari kenderaan sewa ke Solok

1536466_10152173587613430_466930546_n

Bertemu Oscar utk mendapatkan kembali glove Pink yang tertinggal

1480638_10152173587708430_473200814_n

Salah satu mercu tanda berbentuk rebung di tengah Kota Padang

IMG_3644

POLINTAS disini cantik2 dan kacak2 belaka. Tinggi lampai mengalahkan model. Ini salah sorang dari mereka. Tak percaya? Pergilah sendiri ke Kota Padang

155864_10152173587733430_1336625702_n

Pak polisi ini sangat concern dengan kami. Dia cuba membantu kami untuk mendapatkan kenderaan sewa.

1525404_10152173587928430_292042503_n

Akhirnya kami dapat menyewa pick-up ini. Tuan punya baru selesai menghantar jerami, makanan lembunya

1604957_10202875765041330_1900028519_n

Yeah! We are ready!

487966_10152173588683430_1796613819_n

Salah satu selekoh tajam di Solok. Perhatikan lelaki berbaju putih itu. Dia menjaga lalulintas terutama apabila ada kenderaan berat sedang mendaki. Kenderaan berat biasanya akan masuk kelorong kiri untuk mendaki dan mengambil selekoh. Pemandu lori akan memberikannya sedikit tips.

1506492_10152173589088430_1554580901_n

Kakak ni bersungguh nak bergambar dengan kami. Tak nak lepas tangan saya!

1555464_10152173589123430_1104032579_n

Semasa singgah bersarapan pagi disini, kami sempat berbual2 dgn orang tempatan yg juga bersarapan disitu. Ternyata mereka semua adalah Polis. Pemuda berbaju batik berpangkat paling tinggi antara mereka

75063_10152173589603430_1168514757_n

Jalan rolling tanpa penghujung

1185369_10152173590073430_1385907679_n

Simpang ke kiri menuju Danau Singkarak dan perbatasan Solok

1532153_10152173590118430_2141419306_n

Tidak pasti kenapa ayam jantan yang menjadi monumentnya

1522219_10152173590938430_1932543748_n

Menghampiri sempadan Solok

1497330_10152173589833430_544116415_n

Disepanjang jalan ni terdapat banyak gerai menjual buah markisa

1609788_10152173590313430_2086303938_n

Take 5

1506857_10152173591398430_1324935383_n

Abg Syaaban suka lah kalau jumpa pejabat ni

1522127_10152173590653430_1020986588_n

Sebuah lagi monument perang

1560673_10152173591273430_1982931249_n

Lagi monument perang

1601600_10152173591598430_722348739_n

Berehat sebentar disebuah pondok usang pinggir sawah

1517709_10152173591718430_1064475267_n

Kami sapa kakak ini, katanya dia nak menghadiri kenduri memperingati kematian sesorang untuk hari yg ke berapa ntah, saya tak ingat. Kira macam tahlil.

1524977_10152173590873430_1161956812_n

Rumahnya asli tapi tetap ada satellite dish!

1560657_10152173591048430_302727079_n

Aktiviti biasa wak…. berzikir katanya. Kakak bertudung merah tu mengajak kami singgah kerumahnya. Terpaksa menolak kerana kesuntukan masa

1532004_10152173591803430_125891741_n

“berzikir” lagi

5750_10152173591928430_1348953602_n

Akhirnya setelah berbalas2 sms, kami berjumpa dengan saudara Gufron Saputra. Beliau akan menemani kami kemana sahaja untuk 2 hari

1546049_10152173591958430_1286143317_n

Senang hati ada orang tempatan guide kami

1545823_10152173592723430_59990778_n

Aiskrim yang dijaja menggunakan basikal khas – Walls

1016439_10152173593233430_1775780748_n

Danau Singkarak popular dgn sukan air juga sebagai laluan lumba basikal bertaraf antarabangsa iaitu Le Tour De Singkarak

1497462_10152173593413430_1269879239_n

Penunggang motor membawa bantal untuk dipasarkan. Mungkin ada kilang disitu.

1538693_10152173593598430_1860863665_n

Sungguh seronok berkayuh disini. Tetapi cuaca agak panas berbanding Maninjau

1545785_10152173592863430_1189422834_n

Boleh menyewa bot untuk bersiar2 di tasik

75857_10152173593033430_368068475_n

Abg Syaaban dan Pink memberi sebuah pose gedik ahahahah

IMG_3675

Danau Singkarak boleh dikelilingi dalam satu hari melalui jalan seperti ini, hampir dengan tasik

1551774_10152173593903430_1191198285_n

Mabuk naik pick-up untuk perjalanan mendaki, berkelok2 dari Singkarak ke Payakumbuh

IMG_3680

Untuk menyewa kenderaan, anda cari sahaja pick-up begini dan tanyakan pada pemandunya. Harga amat berpatutan

1185134_10152173594013430_243336738_n

Gembira dapat kembali ke sini.

1609860_10152173594043430_741203070_n

pemandangan dari chalet, kanan air terjun, kiri sawah padi – heaven

Semua gambar adalah sumbangan dan kredit kepada King, Pink dan Wak

Baca selanjutnya dengan mengklik pautan dibawah:-

Kayuhan Ranah Minang – Intro

7 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Pertama): Menaiki feri dari Terminal Penumpang Pelabuhan Klang Selatan ke Dumai. Menaiki bas ke Lubok Bangku

8 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kedua) : Lubok Bangku – Lembah Harau

9 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Ketiga) : Lembah Harau – Payakumbuh – Bukittinggi

10 Disember 2013 ~ Selasa (Hari Keempat) : Bukittinggi – Kelok 44

11 Disember 2013 ~ Rabu (Hari Kelima) : Kelok 44 – Danau Maninjau – Lubuk Basong – Pariaman

12 Disember 2013 ~ Khamis (Hari Keenam) : Pariaman – Padang

13 Disember 2013 ~ Jumaat (Hari Ketujuh) : Padang – Solok – Danau Singkarak – Lembah Harau

14 Disember 2013 ~ Sabtu (Hari Kelapan) : Lembah Harau – Kelok 9 – Lembah Harau

15 Disember 2013 ~ Ahad (Hari Kesembilan) : Lembah Harau – Payakumbuh – Dumai

16 Disember 2013 ~ Isnin (Hari Kesepuluh) : Dumai – Terminal Penumpang Pelabuhan Selatan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s