Bermotorsikal Menyusuri Jalan Pesisir Pantai Utara Selangor

 

1 – 3 March 2014

Penjelajahan selama 2 hari 1 malam ini adalah menggunakan motorsikal kami Honda CRF250. Kami disertai oleh sebuah lagi Honda CRF250 yang ditunggangi oleh Azmir Wahit. Beliau membonceng Azizan Zolkipli (rakan basikal). Kami telah memilih untuk menjelajah jalan pesisir pantai sejauh mungkin dari Kapar hingga ke Perak. Kami dapati jalan-jalan tersebut boleh dilalui ada yang baru sahaja dibina dan ada juga yang telah bersemak dan ditutupi ranting pokok. Kebanyakan jaan tersebut adalah jalan tanah merah, berpasir dan berumput.Hanya sesekali kami perlu “detour” apabila terdapatnya anak sungai dimana kami perlu keluar ke jalan bertar dan menyeberangi kunci air. Dengan penjelajahan ini, dapatlah kami rumuskan yang rangkaian jalan-jalan “off-road” di pesisir pantai di Selangor ini adalah bersambung dan hanya dipisahkan oleh sungai.

Perjalanan ini meliputi Kapar – Jeram – Kuala Selangor – Tg Karang – Sekinchan – Sg Nibong – Pantai BNO – Sg Air Tawar – Hutan Melintang – Simpang Empat – Sg Samak – Sg Manila – Bernam Estate – Tanjung Medan – Sg Panjang – Sg Besar – Sekinchan – Tg Karang – Kapar

 

Hari Pertama

Kami mulakan perjalanan sekitar jam 4 petang. Jalan tersebut bermula hanya sekitar 200m dari rumah kami. Permulaan laluan agak sukar kerana jalan tersebut telah ditutupi lalang, ranting/dahan pokok dan pokok renek. Jalan ini sebenarnya telah pernah kami lalui menggunakan basikal tetapi hanya setakat beberapa kilometre sebelum kelua ke jalan utama. Dengan bermotorsikal, kami tidak perlu bimbang sekiranya jalan tersebut jalan mati kerana kami denga mudah dan cepat boleh berpatah balik. Kalau dengan basikal berpatah balik adalah amat memenatkan.

pokok

Beberapa jalan telah ditumbuhi dahan-dahan pokok menghalang pejalanan

1911718_10200585382355588_602057405_n

Terasa macam bukan di Malaysia pula heheh

IMG_4326

Sesetengah kawasan bertanah merah yg berdebu halus

IMG_4334

Disebelah kiri kami adalah kawasan hutan simpan kekal bakau

IMG_4333

Ada juga kawasan yang telah dbersihkan

IMG_4329

Ada juga yang luas seperti ini

IMG_4327

Azmir Wahit dan pillionnya, Azizan Zolkipli

1948042_10200585478237985_371434218_n

Jalan-jalan ini ada juga yang berpagar dimana penduduk membela lembu dikawasan ini. Pagar tersebut perlu dibuka dan ditutup semula

IMG_4344

Another gate

IMG_4346

Kalau tanya orang kampung, mereka kata tak boleh lepas laluan ni, tapi kami tetap cuba. Ternyata boleh!

IMG_4355

Pantai Remis, Jeram

IMG_4373

Kebakaran belukar di Kuala Selangor

IMG_4398

Jalan denai. Dengan CRF250, tiada masalah! Sebelah kanan adalah hutan simpan kekal paya bakau

IMG_4402

Penduduk tempatan menangkap ketam di kawasan paya bakau ini

IMG_4404

Setelah beberapa jam berada dijalan belukar dan hutan bakau, tiba-tiba kami keluar ke kawasan terbuka seperti ini! Apa yang mampu keluar dari mulut adalah “WOW!”

IMG_4405

Berhenti rehst sebentar di Bagan Pasir. Kami pernah sampai ke kawasan ini melalui jalan lain dengan berbasikal

1621730_10203093903897137_52652830_n

Sampai merah janggut Wak Jan kene debu tanah merah disepanjang perjalanan

IMG_4417

Diantara pengkalan yang terdapat disepanjang perjalanan. Ini terletak berdekatan Sekinchan

 

Malam itu kami telah memutuskan untuk tidur di sebuah pantai kecil yang terletak di Sekinchan. Ianya telah dicadangkan oleh Wak Jan dimana salah seorang rakan basikal pernah bermalam dipantai tersebut. Nama pantai tersebut mengingatkan saya kepada sebuah pulau peranginan yg terkenal iaitu Redang. Pantai Redang terletak tidak jauh dari pusat Bandar Sekinchan. Dari jalan besar kita boleh lihat papan tanda arah ke pantai ini. Ianya cuba dikomersialkan oleh penduduk tempatan. Pantai tersebut terjaga rapi ole komuniti penduduk berbanga cina disitu. Pantai ini sebenarnya mula diterokai oleh crew penggambaran filem Hong Kong. Sebuah rumah pokok berwarna merah telah didirikan bagi tujuan penggambaran. Semenjak tu semakin banyak rumah pokok dibina oleh penduduk kampong. Setiap pengunjung bebas menggunakan rumah pokok dan hammock yang terdapat dipantai itu.

Semasa kami sampai disini sebuah resepsi perkahwinan pasanagn cina sedang diadakan. Kerana sudah malam kami tiada pilihan lain selain dari terus memasang khemah dipantai ini walaupun resepsi tersebut ada live band dan suasana agak bising. Selain dari itu, pantai ini juga ada terlalu banyak anjing dan ianya bebas tidur dipondok2 dan hammock tesebut. Jika tidak kerana semua itu, Pantai Redang adalah sebuah tempat yang paling sesuai untuk berkhemah.

 

IMG_4440

Kami memilih kawasan yg terletak jauh sedikit dari resepsi perkahwinan tersebut

IMG_4427

Tetamu resepsi perkahwina melepaskan tanglung terbang ke udara. Pengalaman pertama menyaksikan acara ini sangat mengujakan

 

IMG_4425

Beratus tanglung terbang dilepaskan pada malam tersebut. Udara pada malam itu agak panas dan tenang membolehkan tanglung terbang tinggi

 

Hari Kedua

Tidur kami pada malam tersebut adalah sangat tidak lena. Live band resepsi hanya berhenti pad jam 1 pagi. Kemudian disambung oleh anak2 muda cina memainakn lagu yang kuat dari stereo system kereta mereka. Sebenarnya mereka agak menghormati kita. Sebaik sahaja melihat saya masuk ke khemah, terus mereka beredar dari situ. Selepas itu mulalah anjing-anjing disitu bergaduh sesame sendiri. Sesudah itu jam 4 pagi mulalah kedengaran bot-bot nelayan besar menderam enjin ke laut.

Sebenarnya pantai ni penuh dengan aktiviti pada hari minggu. Matahari terbit sahaja dah mula berpusu-pusu pengunjung datang untuk melakukan pelbagai aktiviti disini.

 

IMG_4442

Sesudah sing barulah kami nampak jelas rupa rumah pokok ini. Saya rasa lebih dari 10 semuanya

IMG_4443

Setiap pondok ada hammock bergantungan. Semuanya dibina oleh komuniti penduduk disini untuk kegunaan awam. Terdapat tandas awam percums dikawasan ini

IMG_4446

Rumah pokok yag pertama dibina oleh crew filem Hong Kong

IMG_4448

Tokong yang dikatakan telah berusia lebih 100 tahun. Entiti yang disembah dikatakan seorang Haji berbangsa Melayu. Oleh yang demikian tiada babi disembahkan ditokong ini.

IMG_4449

Ranting-ranting pokok ini diikat dengan praying ribbon dan besi bulat berbentuk syiling. Pada waktu malam, besi itu berkilau memberi kesan dramatic pada pokok ini

IMG_4455

Ada saja aktiviti yang dilakukan

IMG_4465

Diantara anjing-anjing yang berkeliaran di kawasan pantai ini

IMG_4490

Perjalanan selepas itu semakin bertambah cantik dan mengujakan

IMG_4506

Salah sebuah pengkalan di Bt 10 Pasir Panjang, Sekinchan. Pengkalan adalah tempat yang sesuai untuk bercamping. Ramai pesikal dari Holland terutamanya telah melalui jalan ini.

IMG_4513

Kami mengambil kesempatan bersarapan dengan nelayan dan penduduk tempatan di pengkalan ini

IMG_4511

Nasi lemak daun pisang!

 

IMG_4522

ikan masin buatan sendiri oleh pemilik warung ini. Sangat sedap and it’s free!! Habis saya makan heheh

IMG_4518

Anak kecil ini sedang bermain dengan belangkas. Keduanya comel!

IMG_4525

Hutan bakau yang telah musnah

IMG_4528

Jalan ini sangat cantik!

IMG_4527

Jalan ini pula agak mencabar. rumput tebal dan lembut melindungi lubang2 dan alur air. Seakan berjoget atas motor hahaha

IMG_4502

Pantainya cantik dan bersih. Berhampiran Parit Pitu Sungai Leman (PAPITUSULEM)

IMG_4574

Terdapat pantai teluk-teluk kecil diantara hutan paya bakau ini. Hanya orang tempatan yag mengunjungi tempat ini

IMG_4583

Sebuah graffiti di dinding tandas awam di Pantai BNO

IMG_4584

Papan tanda menunjukkan kawasan ini bakau disepanjang pesisir pantai Selangor adalah merupakan hutan simpan kekal

IMG_4585

Terdapat beberapa kawasan menjadi “port” penagih dadah di kawasan hutan bakau ini. Ini adalah salah satu dari motor mereka yang ditingglkan begtu shaja sebaik mendengar bunyi enjin motor kami. Mereka lari bertempiaran sehingga ada yg biarkan motorsikal mereka tumbang. Menyorok disebalik hutan bakau. Bila Wak jerit Tanya “kenapa lari?!”… ada yg balas “TAKUTTT…..” Mereka ingat kami anggota ADK mungkin. Gelihati ada marah pun ada terutama apabila ada diantara mereka membawa anak kecil.

IMG_4586

Saya sangat sukakan jalan ini. Beribu KM sebegini pun tak apa

IMG_4590

Tapi saying, masih ada golongan yang tidak sayangkan alam. Tindakan sebegin pastinyai akan merosakkan eco system.

IMG_4597

Satu lagi kawasan pantai berdekatan Sabak Bernam. Dihujung sana bermula semula kelompok hutan bakau

 

IMG_4541

Terasa macam dihutan savannah pula!

IMG_4542

Terdapat pokok berduri seperti ini. Saya mendapat luka2 kecil akibat terkena pokok ini ketika meredah denai yang sempit

IMG_4531

Seluar juga koyak!

IMG_4549

Kiri kanan jalan ini dipenuhi pokok petai cina yg masih renek. Memberi kesan agak dramatik

IMG_4550

Pengkalan Sg Nibong. Terdapat kapal polis marin disini dan juga sebuah chalet

IMG_4605

Topi polis gergasi! Hanya di Sg Air Tawar

IMG_4609

Sebuah pekan kecil dan lama Sg Air Tawar. Sebuah kedai lama yang mempunyi lukisan dinding yang mengingatkan saya pada zaman P. Ramlee

IMG_4614

Antara aktiviti penduduk tempatan ialah menjala ikan didalam tali air bersama anak-anak. Berapa ramai diantara kita merasa kehidupan sebegini dan berpeluangkah anak2 kita merasainya selain mengadap tv, ipad dan computer?

IMG_4622

Perkhidmatan boat tambang menyeberang Sg Bernam yang memisahkan Selangor dan Perak yang dipunyai oleh pengusaha ladang. Tambangnya RM1.50/motor dan RM1/pax. Penduduk tempatan memenggilnya bot kilang sabut

IMG_4623

Agak besar dan boleh memuatkan beberap buah motor

IMG_4627

Pemandangan jeti disebelah Perak iaitu Hutan Melintang

IMG_4633

Masih lagi jeti kayu

IMG_4636

Papan tanda perhentian feri

IMG_4642

Kami keluar dari offroad di Laos pun tak mcm ni!

IMG_4643

Wak Jan dah mcm mandur ladang

IMG_4646

Ikut jalan estet pula

IMG_4645

Ini bukan di Filipina hehehe

IMG_4650

Mandur ladang heheh

IMG_4654

Pekan lama di Ulu Bernam Estet. Didalam kawasan estet ini banyak bangunan lama dan juga loco. Tapi ianya kawasan private maka tidak dibenarkan untuk mengambil gambar

IMG_4656

Peraturan untuk dipatuhi penumpang. Perkhidmaan feri adalah percuma dan disediakan oleh pihak estet

IMG_4661

Terpaksa menunggu air tinggi. Musim kering mengakibatkan perkhidmatan feri sedikit terganggu

IMG_4666

Sudah tidak banyak perkhidmatan feri dan bot penambang di Selangor. Dengan adanya system jalan raya, system pengangkutan air semakin dilupakan

IMG_4669

Terasa seperti berada di Laos

IMG_4674

Semasa musim padi menguning, tempat ini adalah antara yang tercantik. Sayang bukan musimnya

IMG_4672

Kawasan hutan simpan yang penuh kontroversi di Sg Panjang. Banyak berlaku kebakaran belukar

IMG_4671

Jalan dalam ladang yg bernilai jutaan ringgit. Untuk apa dan untuk siapa?

IMG_4684

Kreatif juga. Sebuah jentolak menarik gerabak membawa penumpang bersiar keliling sawah padi. Saya tak pasti milik siapa dan apakah penumpangnya penduduk tempatan atau pelancong luar dan adakah ianya berbayar

IMG_4683

Take 5!

1010089_10203097249380772_1263890215_n

bermain-main dicelah jalan kerikil di tepi sawah

1901824_10203092464541154_2029187874_n

Berkesempatan untuk memandu (posing jer sebenarnya) mesin menanam padi. Sangat comel!

 

Kami sangat berharap untuk melakukan route ini dengan berbasikal. InsyaAllah akan menjad kenyataan pada 7/6 – 11/6 ini.

Advertisements

13 responses to “Bermotorsikal Menyusuri Jalan Pesisir Pantai Utara Selangor

  1. As Salam-Wow nice picture-Memang terbaik dan mmg real adventure-Korang mmg patut masuk kat blog adventure rider mat saleh sebagai wakil malaysia-mmg real ADV-tak mcm mamat moto besar yg poyo dgn bakul kiri kanan ride dlm bandar-Thumbs up to you! Korang berhak tampal stiker ADV kat moto

    • Wassalam. Terima kasih kerana sudi baca entri ni. Ride suka-suka 😀
      Sabtu lepas kami ulang separuh dr track ni dgn basikal pula. Nanti saya buat entry mengenainya. Kalau nak tgk sepenuhnua gambar dan aktiviti kami add fb saya Ija Zahri atau email ijazahri@gmail.com.

  2. assalam….menarik jalan-jalan ni….nak tanya pendapat sesuai x jika wanita yang menyusuri jalan ni juga dengan m/sikal.

    • Waalaikumsalam. Jalan ni memang sesuai untuk wanita. Saya sendiri pernah lakukannya dgn Honda C70! Laluan bermula di Kapar dan berakhir di Hutan Melintang Perak. 2 hari, 1 malam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s