Tips Mudah Untuk Touring Berbasikal

Ada beberapa rakan basikal yang berminat dengan touring sering bertanya pada saya beberapa perkara. Antaranya ialah

1) Berapa jarak dalam sehari yang sesuai?

2) Macam mana nak tentukan bilangan hari dan jarak?

3) Berapa banyak barang hendak dibawa?

Sesetengah soalan adalah sangat subjektif jawapannya. Tiada yg betul ataupun salah. Kebanyakkannya dipelajari setelah kita melakukan beberapa kesilapan. Maknanya, buat dulu baru tahu ianya betul atau salah, sesuai ataupun tidak. Saya akan cuba jawab soalan-soalan tersebut melalui pengalaman saya yang tidak seberapa ini. Ianya lebih kepada satu perkongsian dan tiada niat mahu mengatakan saya benar, awak salah atau mengajar kawan-kawan. Bolehlah dikatakan ianya sebagai tips bagi membantu kawan-kawan membuat pilihan dan keputusan.

FB_IMG_1464847530448 FB_IMG_1464847816486

1) Berapa jarak dlm sehari yg sesuai?

Jarak dalam sehari adalah sangat subjektif dan bergantung pada tujuan kayuhan tersebut dan jumlah hari yang perlu. Biasanya jarak sehari saya tentukan setelah meneliti faktor-faktor yang berikut :-

 

◆ bentuk muka bumi laluan.

Semakin banyak pendakian semakin pendek jarak. 45km hingga 60km adalah jarak yang sesuai. Sekiranya laluan lurus tanpa pendakian, jarak yang sesuai adalah 80km – 100km

 

◆ setting basikal dan bebanan yang dibawa.

Sekiranya basikal yang dipilih ialah setting roadbike, bertayar 700c, dropbar, laluan flat, bebanan kurang dr 20kg, tidur dihotel, mungkin anda boleh tetapkan kayuhan sejauh 120 – 150km sehari.

Tapi sekiranya basikal anda adalah dari jenis basikal touring tradisional bertayar 26′ × 2.0, bebanan 50kg dgn khemah dan peralatan memasak, jarak 80km sehari adalah yang paling sesuai dan memadai.

 

◆ mode touring.

Sekiranya anda mahu menjelajah, melawat beberapa tempat menarik disepanjang laluan mungkin anda boleh rancang jarak perjalanan sekitar 60 – 80km sehari. Tapi seandainya laluan itu sudah selalu anda lalui, tiada tempat menarik, tiada niat untuk berhenti lama disesuatu tempat, bolehlah dijarakkan perjalanan sehingga 100km sehari.

 

2) Macam mana nak tentukan bilangan hari dan jarak?

Seringkali kita hanya ikut sahaja plan rakan-rakan yang lain. Tapi adakalanya kita teringin untuk rancang sendiri perjalanan kita. Macam mana hendak mengagak bilangan hari dan jaraknya? Berikut adalah beberapa faktor yang diambil kira bila saya membuat rancangan.

 

◆ bilangan hari cuti yang anda ada.

Sekiranya pendek, carilah tempat yang berdekatan atau yang boleh dicapai dalam satu hari perjalanan. Jika panjang, bolehlah anda memilih tempat yang agak jauh dan memerlukan perjalanan selama lebih sehari untuk sampai di tempat permulaan. Sekiranya tidak, anda akan lebih banyak buang masa utk ke tempat mula berbanding mengayuh.

 

◆ ‘been there done that’

Kalau hanya niat untuk setakat sampai disesuatu tempat, papan tanda, batu tanda jalan, mercu tanda, bolehlah buat jarak kayuhan 500km selama 5 hari. Tapi sekiranya anda mahu explore, ambil gambar sana sini, bergaul mesra dengan orang tempatan, 500km tersebut sebaik-baiknya dilakukan dalam 6 – 7 hari. Jangan lupa untuk peruntukkan 1 hari extra setiap 500km sebagai hari rehat.

 

◆ “road less travel”

Sekiranya anda merancang untuk berkayuh ditempat yang sangat kurang ‘review’ dari pertouring lain atau tak pernah lagi dijelajahi, sebaik-baiknya jumlah hari kayuhan adalah termasuk 1 atau 2 hari kecemasan. Ini saya belajar dari kesilapan saya sendiri semasa merancang kayuhan di Gayo Lues, Aceh. Dari 4 hari menjadi 6 hari kerana keadaan jalan yg teruk dengan pendakian purata 10% gradient setiap hari. Target 80km sehari berakhir dengan 35 hingga 50km sehari sahaja.

 

3) Berapa banyak barang hendak dibawa?

Setiap kali hendak mengemas barang yang hendak dibawa, pasti kita jadi bingung, apa yang hendak dibawa dan yang tak perlu kita bawa. Seringkali kita berakhir dengan membawa barang yang kita tidak gunakan langsung. “Self support touring” akan membuat anda membawa lebih banyak barang. Berikut adalah senarai barang yang hendak dibawa dan berapa faktor yang diambil kira untuk menentukan berapa banyak barang yang perlu kita bawa.

 

◆ pakaian

Setelah beberapa kali saya keluar bertouring sependek 5 hari sehinggalah sepanjang14 hari, sebenarnya pakaian yang diperlukan hanyalah sepasang baju bersih, sepasang baju yang ada dibadan, sepasang baju tidur dan 2 helai t-shirt extra (utk perjalanan melebihi 5 hari). Baju yang dibawa adalah dari jenis yang mudah dikeringkan. Tetapi kita haruslah rajin membasuhnya selang sehari disetiap tempat perhentian. Sekiranya anda tidur dihotel-hotel, mungkin anda boleh mengurangkan lagi jumlah pakaian dengan menghantar pakaian kotor anda ke laundry.

 

◆ memasak sendiri

Sekiranya anda lebih gemar memasak sendiri makanan anda, atau tempat yang anda pilih tidak mempunyai makanan halal atau diragui kebersihannya, maka anda harus bersedia untuk membawa lebih barang. Anda perlu membawa sekurang-kurangnya 2“portable stove”, 4 gas tin, “portable pots and pans” atau messtin. Bekalan asas seperti beras, minyak dan gula juga perlu dibawa. Sekiranya pergi lebih dari seorang, barang ini boleh diagihkan untuk mengurangkan bebanan.

 

◆ camping

Sekiranya anda memilih untuk tidur didalam khemah, masjid/surau atau apa sahaja selain hotel, ini bermakna anda akan membawa lebih banyak barang. Sebuah khemah/hammock, sleeping mat, sleeping bag dan flyer akan menambah sekurang-kurangnya 2kg bebanan yang anda bawa. Anda juga perlu membawa lebih gadget seperti power bank untuk memastikan handphone dan kamera anda sentiasa bercas.

 

Diharap perkongsian diatas dapat memberi idea untuk mereka yang mahu serius dalam dunia touring. Apa yang dapat saya ringkaskan ialah :-

》 its a touring, not toturing

》 bicycle touring is a lifestyle, not sports

》 its about journey not destination nor distance

3 asas ini kalau kita hayati dan fahami, InsyaAllah mudah bagi kita menikmati dunia touring ini sambil bermusafir dibumi Allah. Selamat berkayuh semua! Sekiranya ada lagi soalan-soalan atau mungkin saya tercicir point-point penting, harap dapat maklumkan kepada saya.

FB_IMG_1464847327890

Advertisements

14 responses to “Tips Mudah Untuk Touring Berbasikal

 1. terima kasih atas sedikit perkonsian ini.
  amat bermanfaat bagi kami yg newbie dalam touring berbasikal.
  terima kasih

 2. TQ 4 info.sy Adi dr kota bharu.umo dah separoh abad ni…baru nak mula berjinak dunia basikal..sbnar hasrat mmg dah lama ada…baru dpt peluang lepas bersara…nak enjoy sisa2 hidup…sy perlu sedikit pndpyt sdr….sy berhajat touring dr kota bharu,kelantan tempat asal sy…ke setiu d terengganu.jarak 80 km.jalan agak rata.sy mid 50s fit.slalu exercise.do u think i can made it.?..berapa lama jam agak2 d perlukan utk kayuhan 80km tu..?pndgn sdr amat brharga.terima kaseh.

  • Hi Adi. Tq sudi singgah ke blog. Buat pengetahuan Adi 80km sehari di jalan yg relatifnya flat is just nice. Dari segi umur tak menjadi halangan. FYI saya baru lepas balik dari Sumatera Barat membawa rakan2 seramai 25 orang yg mana majoritinya berusia lebih 50 tahun. Paling senior lelaki berumur 65 tahun dan wanita 61 tahun. Paling muda berusia 13 tahun(perempuan). Fitness level tak jadi masalah sekiranya hanya melakukan 1 day ride. Sekiranya mahu melakukan selama berhari2 atau berminggu2, jarak cuba dipendekkan lebih2 lagi kalau melibatkan kawasan yg banyak pendakian.
   Cth pd ride di Sumatera Barat yg byj pendakian berat saya cuma limit kan 35 – 45km sehari. Yg flat 85km. Kami berkayuh selama 5 hari.
   Apa pun, kene cuba dulu baru tahu 😬. Just go for it!

  • Dengan basikal sangat mudah. Hanyalah passport utk negara yg menerima passort Malaysia tanpa Visa atau Visa upon arrival. Bagi negara yg memerlukan visa pula ada yg boleh apply secara online melalui e-visa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s